Novičke Športne zveze Vrhnika – november 2014

Na pogosto vprašanje, kje začeti, običajno odgovorimo: na začetku. Torej začnimo naš prispevek na začetku obdobja, o katerem bomo tokrat poročali. 

Sredi oktobra smo se na Vrhniki neformalno sestali predstavniki športnih zvez Grosuplje, Postojna, Ljubljana in Vrhnika. Izmenjali smo izkušnje iz različnih okolij ter oblikovali skupno mnenje o tem, katere strokovne podlage naj OKS-ZŠZ pridobi od nacionalnih panožnih športnih zvez,  glede na nov Nacionalni program športa. Te podlage so pomembne za pripravo občinskih pravilnikov o sofinanciranju športa, ki jih je potrebno prilagoditi Resoluciji o Nacionalnem programu športa 2014-2023. Kot smo napisali že pred časom, na Vrhniki na tem področju »orjemo ledino«.

Kot nekaj preteklih let, smo tudi letos obeležili 15. oktober – Slovenski dan športa, in sicer tako, da smo skupaj z našimi člani odprli vrata športnih objektov ter v svoje vrste povabili vse ljubitelje športa in tiste, ki menijo, da bi to lahko postali. Ta dan so tako delovno, kot tudi slavnostno obeležili tudi v naši krovni organizaciji Olimpijskemu komiteju Slovenije-Združenju športnih zvez.

20. oktober je zaznamovala javna obravnava osnutka Pravilnika o sofinanciranju Letnega programa športa v Občini Vrhnika, ki smo jo pripravili v Mali dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki. Več o tem smo napisali v posebnem prispevku.

Tradicionalnega dvodnevnega posveta članic OKS-ZŠZ, ki je bil v istem tednu v Zrečah, se letos žal nismo mogli udeležiti. Kot običajno, so bile obravnavane aktualne razmere v slovenskem športu. Predstavljeno je bilo delovno gradivo za nov Zakon o športu, ki dobiva novo strukturo z vključenimi težnjami današnjega časa. Vsi, ki delamo v športu vemo, da je bil sedaj veljavni Zakon o športu sprejet že davnega leta 1998 in da z njim civilna sfera nikakor ni bila zadovoljna. Nov zakon, ki je v fazi nastajanja, bo dal Nacionalnemu programu športa vsebinsko in pomensko zakonsko podlago. Na posvetu je beseda tekla še o volilnih opravilih, saj se bliža decembrska volilna skupščina OKS-ZŠZ, o EU projektih, o športu brez dopinga, o strategiji OKS-ZŠZ in še o čem.

V zvezi z že omenjenimi volitvami morajo tudi regije predlagati kandidate, ki bodo regijo zastopali v skupščini OKS-ZŠZ. Na poziv za udeležbo na volilnem sestanku Notranjske regije, ki jo sestavljamo predstavniki občinskih športnih zvez: Postojna, Pivka, Loška dolina, Cerknica, Logatec in Vrhnika, smo se odzvali. Pred tem sestankom smo izvedli sejo Izvršnega odbora naše zveze, na kateri smo sprejeli sklep, da za predstavnico Notranjske regije predlagamo kandidatko Ireno Oblak ter da jo predlagamo tudi za kandidatko za članico Nadzornega odbora OKS-ZŠZ. Na že omenjenem volilnem sestanku predstavnikov Notranjske regije sta bila za predstavnika regije v skupščino OKS-ZŠZ soglasno imenovana Tomislav Tiringer iz Postojne in Irena Oblak z Vrhnike. Člani organov skupščine pa bodo voljeni na sami seji, ki bo 16. decembra v Ljubljani.  

Prvi četrtek v novembru smo se odzvali vabilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je pripravil srečanje, katerega namen je bila predstavitev projekta »Za boljše zdravje in zmanjševanje neenakosti v zdravju« ali s krajšim imenom »Skupaj za zdravje«, ki ga financira norveška vlada. V pilotno preizkušanje je vključen tudi Zdravstveni dom Vrhnika, s katerim sodeluje tudi naša športna zveza. Vključenosti v take in podobne projekte si lahko na Vrhniki samo želimo.

V času pisanja tega prispevka še ne vemo točnih datumov seje Nadzornega odbora in seje Izvršnega odbora, računamo pa, da bomo obe seji izpeljali še v tem mesecu. Ob aktivnostih v zvezi s pripravo novega Pravilnika o sofinanciranju Letnega programa športa v Občini Vrhnika,  smo »na stran« postavili nekaj drugih, prav tako pomembnih zadev, ki jih bomo v čim krajšem času rešili.  

Znan je datum regijskih posvetov, ki jih pripravlja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za predstavnike občin, občinskih športnih zvez ter javnih zavodov s področja športa.  Vodilna tema posveta bo »Letni programi športa na lokalni ravni«. Na posvetu bosta v dopoldanskem času predstavljena NPŠ RS 2014-2023 in Izvedbeni načrt NPŠ, v nadaljevanju pa še Letni program športa na državni ravni ter osnutek novega Zakona o športu. Popoldanski

del posveta bo namenjen delavnici: Letni program športa na lokalni ravni. Na tem posvetu zagotovo ne bomo manjkali.

Kot smo napovedali v prejšnjih Novičkah, je  v posebnem »okvirčku« objavljen poziv za posredovanje predlogov za podelitev priznanj športnikom in športnim delavcem za osvojene športne dosežke v letu 2014.

Zaradi prepotrebne obnove Cankarjevega doma Vrhnika tokrat lahko napovemo, da bomo prireditev »Športnik Vrhnike za leto 2014« pripravili v Športni dvorani pri Osnovni šoli Antona Martina Slomška. Datuma še ne moremo napovedati, računamo pa na zadnji teden januarja.

Spletno stran www.sportnazveza-vrhnika.si redno dopolnjujemo z aktualnimi novicami. Prosimo vas, da nam posredujete informacije o dogodkih v vaših društvih in klubih.

Vsem našim članom je za potrebe oglaševanja v parku pred telovadnico Partizan na voljo 

oglasni pano. Za vse informacije nas pokličite na telefon 041 820 764 ali nam pišite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Uradne ure so vsak torek od 16. do 18. ure v pisarni Športne zveze Vrhnika, v pritličju poslovnega dela telovadnice Partizan.

 

Športna zveza Vrhnika