Novičke Športne zveze Vrhnika - maj 2014

V času od sredine aprila pa do 20. maja, ko oddajamo majske novičke, se je zvrstilo kar nekaj dogodkov, ne pa toliko, kot v prejšnjem, sicer krajšem obdobju.

Naša krovna organizacija  Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez je sredi aprila pripravila svečano prireditev, na kateri so bila podeljena priznanja športnikom, športnikom invalidom in njihovim trenerjem za športne dosežke v letu 2013.

V Športni zvezi Vrhnika smo na podlagi sprejetega Programa dela za leto 2014, v  drugi polovici aprila za vse naše člane pripravili izobraževalni seminar na temo: varstvo osebnih podatkov v društvih. Tokrat je izobraževanje potekalo v obliki delavnice, ki jo je vodila ga. Tina Jereb, direktorica Test IT d.o.o.. Kljub kar veliki promociji področja varovanja osebnih podatkov, se nemalokrat zgodi, da se tudi v društvih ne zavedamo dovolj, da smo zavezani k ustreznemu upravljanju osebnih podatkov. Dve debeli uri našega druženja sta kar prehitro minili. Uvodoma smo se seznanili z zahtevami Zakona o varstvu osebnih podatkov, predvsem z ustrezno interpretacijo zahtev zakona, ki so najpogosteje predmet kršitev. V nadaljevanju nam je predavateljica predstavila področja varstva osebnih podatkov ter upravljanje z osebnimi podatki v društvih. Poseben poudarek je bil namenjen opredelitvi varstva osebnih podatkov v Zakonu o društvih in Zakonu o športu, vsebini pristopnih izjav ter uporabi osebnih podatkov. Delavnico smo zaključili z obravnavo najpogostejših kršitev ter s pregledom primerov dobre in slabe prakse. Ocenjujemo, da je bila delavnica dober uvod v spoznavanje zahtevne teme, ki ji v društvih ne posvečamo dovolj pozornosti. Tako kot pretekla leta se tudi tokrat zahvaljujemo podjetju Avtotrade, d.o.o., Vrhnika, ki nam je za izvedbo predavanja omogočilo brezplačno uporabo učilnice njihove avtošole.

Konec aprila smo vsi, ki smo se prijavili na Javni razpis za zbiranje predlogov za sofinanciranje športnih vsebin izvajalcev Letnega programa športa na območju Občine Vrhnika, prejeli težko pričakovane sklepe. Letos so sklepi taki, kot morajo biti, to je pregledni in obrazloženi.  Na podlagi takih sklepov je mogoče ugotoviti, ali je bilo vrednotenje opravljeno pravilno. Tako pripravljeni sklepi prijaviteljem tudi omogočajo vložitev pritožbe. Prejšnja leta temu ni bilo tako, saj je bil izrek sklepa netransparenten, obrazložitev pa neustrezna. Iz tega razloga pritožba praktično ni bila mogoča, saj pravilnosti vrednotenja ni bilo mogoče ugotoviti. Vsekakor smo z doseženim zadovoljni, saj smo na navedene pomanjkljivosti opozarjali dalj časa.

Po prvomajskih praznikih smo župana spomnili na potrebo po sklicu »delovne skupine za objekte«, ki mora po našem mnenju čimprej najti rešitev za določitev pravičnejših razmerij v višini sofinanciranja uporabe posameznih športnih objektov, ki jih za izvajanje dejavnosti uporabljajo izvajalci letnega programa športa. Ta razmerja so namreč sestavni del Pravilnika

o sofinanciranju športa v občini Vrhnika, za katerega pripravljamo spremembe. Kot smo napisali v marčevskih novičkah, smo se zadnji teden februarja na sestanku na občini dogovorili, da bo predvidoma do konca marca letos Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, kot upravljavec športnih objektov, pripravil spremembe metodologije za izračun cen in kalkulacijo cen na podlagi podatkov leta 2013. Upamo, da se bo zadeva kar najhitreje uredila, saj imamo člani delovne skupine Športne zveze Vrhnika ostalo gradivo za spremembe pravilnika v večji meri pripravljeno za predstavitev na Izvršnem odboru, kasneje pa tudi na javni obravnavi. O terminskem planu sprejemanja sprememb pravilnika na občinskem svetu se bomo morali dogovoriti z županom in temu prilagoditi naše aktivnosti na tem področju.

V javni obravnavi pa je že osnutek Izvedbenega načrta Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji za obdobje 2014-2023. Javna obravnava za civilno športno sfero bo potekala do vključno 23. junija 2014. Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez bo v začetku junija organiziral posvet, na katerem bomo navedeni dokument obravnavali.

V začetku junija načrtujemo tudi redno sejo Izvršnega odbora Športne zveze Vrhnika, na kateri se bomo dogovorili o potrebnih opravilih za sklic volilne skupščine, ki jo bomo predvidoma izvedli do 20. junija. Naše člane bomo o vsem potrebnem pravočasno obvestili.

Na redno skupščino se pripravlja tudi Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez, ki je datum seje že določil, in sicer bo to 23. junij.

V obdobju, na katerega se nanaša ta prispevek, smo prejeli toliko vabil na prireditve, da se vsem žal nismo mogli odzvati. Smo pa bili prisotni na 32. teku po mejah Krajevne skupnosti

Drenov Grič-Lesno Brdo. Med prireditvijo smo si z zanimanjem ogledali s pomočjo sredstev Fundacije za šport zgrajen objekt garderob v tamkajšnjem športnem parku. Po ogledu lahko napišemo samo: kapo dol…

V mesecu juniju se tudi obeta obilo raznovrstnih dogodkov. Nekaj datumov je že določenih, nekaj jih še bo. Vabilo za 12. tek Bevke, ki bo prvo soboto v juniju, smo že prejeli.

Spletno stran www.sportnazveza-vrhnika.si redno dopolnjujemo z aktualnimi novicami. Prosimo vas, da nam posredujete informacije o dogodkih v vaših društvih in klubih.

Vsem našim članom je za potrebe oglaševanja v parku pred telovadnico Partizan na voljo 

oglasni pano.

Za vse informacije nas pokličite na telefon 041 820 764 ali nam pišite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Uradne ure so vsak torek od 16. do 18. ure v pritličju poslovnega dela telovadnice Partizan.

 

 

                                                                                                          Športna zveza Vrhnika