Žogarija na Vrhniki 2019

Žogarija na Vrhniki 2019
 
v so organizaciji Občine Vrhnika, ZIC in Športne zveze Vrhnika je 27.9.2019, v Vrhniškem športnem parku potekala zaključna prireditev Žogarija 2019. Izvajalec Medijastudijo se je že spomladi z dopisom o sodelovanju obrnila na Občino Vrhnika, da bi prvič organizirali Žogarijo na Vrhniki. Po združenju moči je ključno koordinacijsko in organizacijsko vlogo prevzela športna zveza Vrhnika z tehnično podporo ZIC. Na zaključno prireditev so se poleg O.Š Ivana Cankarja uvrstile najboljše ekipe osnovnih šol iz predhodnih občinskih tekmovanj s celotne Slovenije. Na Vrhniki so se pomerile za naslov prvaka žogarije 2019 ekipe osmih osnovnih šol z 250 udeležnci. To je bila končno O.Š. Draga Kobala  iz Maribora. Tekmovanje poteka v igri nogometa na majhnem igrišču in na male gole, s 3 na 3 igralci v polju, od katerih mora biti ena igralka. Učenci se pomerijo v spretnostnih igrah in v kvizu znanja. Igra tudi vi profesor, pa izziva znanja enega profesorja iz vsake sodelujoče ekipe.
Za malčke iz vrtcev, pa je namenjena Mini žogarija, ki poteka v pripovedovanju pravljice, spretnostne vožnje s poganjavčkom in lego kotiček ter ustvarjalne delavnice za najmlajše. 
 
Kot dodatni dogodki programa so potekale  ustvarjalne delavnice in plesni in pevski nastopi  delavnice, fair play protokol, na prireditvi na Vrhniki so sodelovali tudi fantje iz nogometnega kluba NK Dren Vrhnika in prikazali svoje znanje obvladovanja nogometne žoge. razdelijo se tudi zaresne vloge mladega novinarja in mladega sodnika. Prvi opravlja novinarsko delo z intervjuji sodelujočih in fotografiranjem dogodka, drugi, pa sodijo tekme.
Prireditev ima tudi solidarnostni značaj, saj vsak sodelujoči prinese vsaj kg starega papirja, ki se nato proda v recikliranje, od zbranega denarja, pa se pomaga pomoči potrebnim prijateljem.
Z obiskom in kratkimi nagovori so udeležence vzpodbudili župan občine Vrhnika Danijel Cukjati, direktor ZIC Boštjan Koprivc, predsednik ŠZV mag. Gvido Mravljak, ravnateljica O.Š. Ivana Cankarja ga. Polonca Šurca Gerdina, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj, sekretar z MIŠZŠ mag. Darko Repenšek in še mnogi drugi. Zelo veliko zanimanja otrok sta vzbudili stojnici policije in rdečega križa. Kot dobri gostitelji smo otroke iz drugih krajev povabili na ogled v Cankarjevo hišo, saj vsi poznajo Cankarja, vedo kje je bil rojen, veliko pa jih še ni videlo Vrhnike oziroma njegove spominske hiše.
Prireditev je potekala v prekrasnem jesenskem sončnem vremenu in je iz vseh pogledov čudovito uspela.